Jongvee

Jongvee

Vliegen

Een langdurig aanpak van vliegen kan door middel van Auriplak® met werkingsduur van 4 maanden. Voor de bestrijding van vliegen wordt één oorplaatje, te bevestigen aan het oormerk, per dier gebruikt. Voor de preventie van zomerwrang worden twee oorplaatjes per dier gebruikt.

Wormen

Bij de bestrijding van maagdarmwormen en longwormen is het doel de kalveren zo’n zware infectie door te laten maken dat ze eigen afweer krijgen, maar niet zo’n zware infectie dat ze er schade van lijden. Bij te veel behandelen tijdens het eerste weideseizoen is het risico op zware besmettingen tijdens een volgend seizoen groot.

Voor maagdarmwormen is één of twee keer behandelen vaak voldoende. Een bolus is alleen nodig als de kalveren naar buiten gaan vóór 1 juni, langer dan 2 maanden buiten blijven en op een weide lopen waar dit seizoen al eerder jongvee heeft gelopen. Zie ook de “sleutel voor ontwormen”.

Longwormen worden mee aangepakt bij de behandeling van maagdarmwormen, extra behandelen is nodig wanneer de kalveren beginnen te hoesten.

Daarnaast kan tegen longwormen gevaccineerd worden, met Bovilis Longworm®. Hiervoor moet twee keer met een interval van 4 weken een dosis in de bek ingegeven worden. Dit kan vanaf zes weken leeftijd. Bescherming vanaf 2 weken na de tweede dosis.