Koebad

Koebad

warm water koebad - Vallei en WeteringSinds september 2020 is er nu ook in onze eigen regio een mogelijkheid een liggende koe met een warm water koebad weer op de been te helpen.

Voor zowel de koe als u zelf is het erg vervelend als een koe niet kan staan. Omdat een koe zwaar is en de spieren al na een paar uur liggen beschadigingen oplopen, is het zaak dat ze snel weer in de benen komt. Soms is het voldoende de koe met de heupklem iets te helpen, als ze het net niet redt. Nadeel is dat met de heupklem ook schade wordt aangericht en sommige koeien laten zich er alleen maar in hangen.

Wat is een koebad?

De liggende koe wordt in een container met waterdichte wanden geplaatst, de wanden gaan dicht en vervolgens wordt er warm water in de container gepompt. Door het water wordt de koe als het ware opgetild en kan ze in de benen komen. Het warme water bevordert vervolgens de doorbloeding van de spieren zodat deze kunnen herstellen van de spierbeschadiging.

Is het koebad geschikt voor mijn liggende koe?

Een koe die wel vreet en drinkt maar het net niet zelf redt om te gaan staan is een geschikte kandidaat en zal naar verwachting maar 1 keer in bad hoeven. Vaak is dit na een zware verlossing, de nasleep van melkziekte of als ze vast heeft gelegen in de ligbox. Bij koeien die al lang liggen of een zenuwbeschadiging hebben, kan het koebad zeker bijdragen maar dan zal dat mogelijk meerdere keren moeten worden herhaald. Als een koe aan de grond ligt omdat ze flink ziek is (bijvoorbeeld door coli mastitis) dan is een koebad doorgaans niet de oplossing.

Hoe gaat een koebad in zijn werk?

warm water koebad - Vallei en WeteringEr wordt ter plekke bekeken waar het koebad het beste kan worden geplaatst. Afhankelijk van waar de koe ligt, wordt ze eerst naar een plek gebracht met een sleepmat of koe-brancard, van waar ze in het koebad kan worden geplaatst. Vervolgens wordt het bad volgepompt met het meegebrachte warme water en komt de koe hopelijk in de benen. Daarna blijft de koe nog een paar uur in het bad staan (ze kan in het bad staand vreten) waarna u zelf het water weg laat lopen en de koe uit de container haalt. Vervolgens wordt het bad op afspraak weer opgehaald. Is het nodig dat de koe nog een keer het koebad in gaat, dan wordt er weer warm water gebracht en wordt de hele procedure herhaald.

Hoe kan ik het koebad bestellen?

warm water koebad - Vallei en WeteringDoor te bellen met Ernst Mulder op 06-25378027. Deze zal aan de telefoon wat vragen stellen om alvast te kunnen inschatten of uw koe geschikt is voor een koebad en om af te spreken wanneer hij het bad kan komen plaatsen. Hij kan u dan ook een inschatting van de kosten geven.