Aflammeren

Meer informatie

Bel of mail ons
0318 743 456

Online overzicht

Log in op uw
klantenportaal

Aflammeren

Verlossen

Als u een schaap de tijd en rust geeft zal ze meestal zelf lammeren. Wanneer moet u wel ingrijpen?

  • Als u de blazen, vruchtvliezen of vruchtdelen hebt gezien en er na twee uur nog geen lam geboren is.
  • Als er langer dan een uur geen vooruitgang in het geboorteproces is gezien.

Als u ingrijpt, moet dat zo hygiënisch mogelijk. Altijd een emmer warm water met ontsmettingsmiddel erbij, de kling en uw handen wassen. Leg het schaap op haar zij. Gebruik royaal glijmiddel. Wees altijd erg voorzichtig: de baarmoeder en de geboorteweg zijn kwetsbaar. Komt u er niet uit: probeer en wacht niet te lang, maar bel ons.

Eerste opvang van de lammeren

Ontsmet direct na de geboorte altijd de navel. Doe dit door ze in een jodiumoplossing te dompelen, dat werkt beter dan sprayen met CTC-spray. Geef de lammeren direct na de geboorte 50-100 ml biest van de moeder om ze op gang te helpen. Zorg dat u koeienbiest op voorraad heeft voor als een ooi geen biest heeft. Ontdooi deze biest in een bak water van maximaal 60°C en niet in de magnetron. Zorg altijd voor voldoende warmte door middel van een warmtelamp.

Overleggen

Overleggen van lammeren lukt het beste als u de ooi haar eigen lammeren niet eerst laat drooglikken, het over te leggen lam goed nat maakt met vruchtwater en direct nadat de ooi gelamd heeft erbij legt. Is het over te leggen lam al wat ouder dan helpt het om de pootjes vast te binden, zodat het blijft liggen. Als de ooi het lam accepteert en goed droog likt, kan haar eigen lam er ook bij.