Wormen

Meer informatie

Bel of mail ons
0318 743 456

Online overzicht

Log in op uw
klantenportaal

Wormen

Rond aflammeren scheiden de ooien extra veel wormeieren uit. Hierdoor is de besmetting in de weide direct in het voorjaar weer groot en lopen de lammeren veel risico op een worminfectie. Daarom is het belangrijk de ooien rond aflammeren, uiterlijk drie dagen voor ze met de lammeren naar buiten gaan, te ontwormen. Let op de juiste dosering; een volwassen Texelaar kan 80 kilogram wegen. Onderdosering geeft weer risico op resistentie.

Er wordt tegen de veelgebruikte ontwormmiddelen namelijk ook steeds meer resistentie gezien. Zelfs tegen de nieuwste groep ontwormmiddelen (Monepantel) is al resistentie gevonden. Het advies voor ontworming is dan ook: ontworm nooit alle schapen tegelijk, maar laat altijd 2-5% (minimaal 1 dier) onbehandeld. Neem hiervoor ooien in goede conditie, liefst met een eenling. Deze ooi bevat een populatie ‘gevoelige’ wormen en als deze in grotere hoeveelheid aanwezig zijn op het land ten opzichte van de resistente wormen, kan er langer gebruik gemaakt worden van dit werkzame middel.

Ontworm lammeren alleen in overleg met ons, op basis van mestonderzoek.

Als u meer informatie wilt over wormen en wormbestrijding, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze dierenartsen.